Geçmişten günümüze uzanan yolculukta yemek olgusu toplumun
kültürel bir unsuru haline gelmiştir. Dünyada göçlerin, savaşların, düğünlerin,
sınır mahallelerinin ve ticaret yollarının açılması ve gelişmesiyle birlikte
çeşitli toplumların kültürleri birbirini etkilemekte ve kendi gastronomik
kültürlerini sergilemektedir. Diyet çeşitliliği, insanları mideyi doyurmak ve
yaşamı sürdürmek gibi fizyolojik ihtiyaçların ötesinde tat ve haz aramaya
yöneltiyor. Bu nedenle farklı ülkeler tarafından sağlanan farklı besinlerin
yerel besinlerle birleştirilmesiyle yeni bir pişirme yöntemi ortaya çıkmıştır.
Hazırlanan yemeklerin kimyasal bileşiminde coğrafi faktörler özel bir rol
oynamakta ve bölgesel hatta bölgesel “mutfaklar” ortaya çıkmıştır.
İnsanların günlük yaşam aktiviteleri kültürün oluşmasını
sağlar. Aslında insanların tarımsal üretime dayalı yaşam tarzları ya da göçebe
yaşam tarzları beslenme alışkanlıklarını etkileyen faktörlerdir. Örneğin göçebe
topluluklarda insanlar hayvancılıkla uğraşırlar ve beslenme alışkanlıklarına et
ve süt ürünlerinin hakim olduğu bilinmektedir. Aynı koşullar altında, göçebe
yaşamın getirdiği koşullara uyum sağlamak için sürekli olarak hayvanları
beslemek için göç eden insanlar, bu yaşam tarzına dayalı olarak gıda depolama
yöntemleri geliştirmeye başlamışlar, depolama yöntemlerini ve sofra düzenlerini
şekillendirmişlerdir.
Bütün bu değişik sofra düzenleri ve değişik kültür
yemeklerinden haberdar olabilmek adına internetteki yemek blog sayfaları ve
yemek tarif sitelerine
yönelebilirsiniz.
Tesettür, Başörtüsü
İslam'da başörtüsü yani tesettüre girme, vücudun belirli
bölgelerini ve vücut hatlarını kapatacak şekilde giyinmek tüm kadın ve
erkeklerin sorumluluğundadır. Vücutta örtülmesi gereken alanlar ve çizgiler edeb
veya avret olarak tanımlanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder